Milieuparken verboden voor tuinders (en onze reactie hierop)

//Milieuparken verboden voor tuinders (en onze reactie hierop)

Milieuparken verboden voor tuinders (en onze reactie hierop)

MILIEUPARKEN VERBODEN VOOR TUINDERS! (en onze reactie hierop)

Geachte leden van de commissie HEMD,

Uit bijgesloten brief blijkt dat de opzegging van het vuilophaalcontract voor de Rotterdamse volkstuinen veroorzaakt werd door bezuinigingen van de gemeente Rotterdam.

Letterlijk staat er: “Dat de gemeente Rotterdam als gevolg van bezuinigingsmaatregelen het besluit heeft genomen de dienstverlening voor de volkstuinverenigingen met ingang van 1 januari 2015 te beëindigen”!

Alle 43 volkstuinverenigingen zijn daarom snel aan de gang gegaan om voor hun meer dan 5000 leden een afvalcontract af te sluiten bij commerciële en dus dure afvalverwerkers.

Als sinds decennia houden de tuinders echter ook gratis de openbare (dus gemeentelijke) paden bij op hun complex en verzamelen het snoeiafval van deze paden en die van de tuinders om deze met vereende krachten weg te brengen en te storten op de gemeentelijke milieuparken.
Tot het begin van deze maand. Sinds enkele weken worden ze botweg geweigerd op de milieuparken en met volle aanhangwagens teruggestuurd. Zelfs als ze hun privé postcode opgeven (het zijn tenslotte buurtbewoners) mogen ze het snoeiafval niet storten.

De verontwaardiging bij onze volkstuinders is groot. Gemeenschapszin wordt afgestraft en de volkstuinders worden wederom op kosten gejaagd. Wij verzoeken u dan ook nadrukkelijk de milieuparken ook in de toekomst toegankelijk te laten zijn voor bewoners van de omliggende wijken die ook nog eens volkstuinder zijn. Graag zal ik op de eerstvolgende commissievergadering nog e.e.a. toelichten.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Claassen-Thiers
Voorzitter

By | 2015-07-08T21:03:32+00:00 maart 12th, 2015|Ongecategoriseerd|5 Comments

About the Author:

Yvonne
Voorzitter RBvV

5 Reacties

 1. Johan september 27, 2015 at 12:54 pm - Reply

  Helemaal eens met de reactie van Yvonne. Als ik een tuin aan huis heb mag ik mijn tuin afval naar het milieupark brengen. Heb ik een tuin om de hoek dan mag dat niet. Rechtsongelijkheid of niet goed nagedacht?

 2. Rene oktober 22, 2015 at 2:29 am - Reply

  Wordt het tuinafvalstorten nog steeds niet toegestaan? Of was het willekeur?
  De afgelopen maand heb ik op vier zaterdagen drie keer een flinke vracht snoeiafval naar het milieupark op Charlois gebracht.
  Geen enkel probleem ondervonden. Moest wel mijn postcode opgeven (of ID laten zien, wisselde een beetje)

  • Yvonne
   Yvonne oktober 22, 2015 at 10:21 am - Reply

   Beste René, het is inderdaad willekeur. De Gemeente Rotterdam heeft ons laten weten dat het storten van afval op milieuwparken gekoppeld was aan het contract met de Roteb. De medewerkers van de milieucentra gaan hier heel wisselend mee om. Wij kunnen natuurlijk de wethouder hierop aanspreken maar lopen dan het risico dat er helemaal nergens meer gestort mag worden. Formeel mogen de volkstuinverenigingen niet storten. Privé mogen bewoners dat natuurlijk wel.

 3. Martha van Krimpen februari 21, 2017 at 7:28 pm - Reply

  Ook het afvoeren van afgebroken tuinhuisjes wordt niet geaccepteerd. Tuinders moeten nu grote bakken huren doe tegen de 500 euro kosten. Het wordt ons wel erg lastig gemaakt.?

 4. Johan maart 6, 2017 at 10:57 am - Reply

  Al deze maatregelen werken verpaupering van de complexen in de hand. Tuinafval wordt los gestort in het park. Een volkstuinkrot wordt i.v.m. de kosten van afvoer niet vervangen door nieuw. Of dit alles een bezuiniging oplevert vraag ik mij af. Op verschillende complexen onderhouden de tuinders nog steeds de openbare (gemeente) stukken. Doordat het verwijderen van dit tuinafval kosten voor de tuinders met zich meebrengt, zullen er complexen zijn die deze taak teruggeven aan de gemeente. Is dit bezuinigen? Het enige wat de gemeente met deze maatregelen bereikt is dat de eens zo mooie volkstuincomplexen langzamerhand in krottenwijken veranderen met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie